zondag 25 maart 2018

Iedereen is onschuldig

Schuld ontstaat pas op het moment dat je iemand volledig verantwoordelijk stelt voor de fouten die hij maakt. Dat idee is naar mijn smaak veel te ver doorgeschoten.
In feite maakt iedereen altijd fouten en die zijn ook nuttig - om van te leren, dus wat heet fout...?
Verantwoordelijkheid wil ik graag nemen en dat zou ik ook willen vragen aan ieder ander. Dat laatste wordt al weer lastig. Want wie is zich zo bewust dat hij/zij alles kan overzien?

Ieder mens is een product van zijn omgeving, en dat kan tot vele generaties terug reiken. Dus wat kun je iemand echt kwalijk nemen?
Dat mensen verdwalen, ontsporen is vaak niet meer dan een logisch gevolg, van zowel dat verleden als van opvoeding, scholing, media, enz. Alleen al de hoeveelheid geweld op tv leert ons dat het heel gewoon is om agressief te reageren in de meest diverse situaties... We zijn dus verdwaald en verdwaasd en het lijkt vaak wel alsof we bewust in die denkwijze worden geschoold!

Het idee van schuld en als (gerechtvaardigde?) reactie: vergelding en straf, is volgens mij oudtestamentisch en volledig achterhaald. Maar helaas nog wel in de meeste culturen gebruikelijk.

Jezus heeft ooit al duidelijk gemaakt dat er soms een duidelijk signaal afgegeven mag worden (zoals met de ontruiming van de tempel) maar over schuld en straf in zijn naam heb ik niets in mijn bewustzijn gekregen. Wél een flinke dosis barmhartigheid. En het reduceren van alle geboden tot slechts één: De Liefde.
Dat kwam de Kerk blijkbaar niet goed uit dus heeft die straf, hel en verdoemenis gehandhaafd én uitgebuit om de wind eronder te houden, en om de macht over de mensen te behouden.

Uit de boeken van Neale Donald Walsch en uit de ‘Cursus in Wonderen’ spreekt een heel andere taal. Een van een alles vergevende God. Dus wie zijn wij dat wij (anderen iets) kwalijk mogen nemen? Inclusief onszelf?

Kinderen zijn bij hun geboorte onschuldig. Hoe kunnen ze dan zover komen dat ze uiteindelijk schuldig zijn? Worden ze dat uit zichzelf? Of doet de omgeving dat? Dan is de omgeving dus schuldig? En uit wie bestaat die omgeving dan weer? En hoe zijn die mensen dan schuldig geworden?
Noem het "erfzonde" en je hebt "iets" nodig dat vergeeft. Noem dat "iets" God en vervang het door Liefde en zie dat het ook vanzelf oplossen kan... Want iedereen is in essentie Liefde...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten