maandag 16 november 2015

Wie zaait...


Geschreven op 8 november 2015
De natuur zaait in overvloed. Zo veel dat het niet uitmaakt wat er van opgegeten wordt.
Er zijn welhaast oneindig veel zaden, vruchten, noten. En wat niet geconsumeerd wordt, is de aanleg voor een nieuwe plant. Of het wordt weer in de bodem opgenomen en is opnieuw beschikbaar als voeding voor het bodemleven en uiteindelijk weer voor de planten zelf.

Dat geldt voor alles in het het leven.
Als ik iets voor elkaar wilt krijgen, zal ik vaak moeten zaaien, want slechts een deel bereikt “vruchtbare bodem” en groeit los van mij verder. De rest van wat ik zaai voedt, en sterkt wellicht, maar beklijven, daar is blijkbaar herhaling voor nodig.
Dat weet men in de reclame, politici gebruiken het, en op den duur ga je zelfs wennen aan wat er zoal om je heen groeit.
~ ~ ~ ~ ~

[...] “Haatspraak kan twee huiveringwekkende effecten hebben. Het eerste effect is dat haatspraak een gewelddadige echo krijgt. Wie haat zaait, zal haat oogsten. Wie Obama neerzet als het absolute kwaad, moet niet gek staan te kijken als iemand het recht in eigen handen neemt. Als Wilders en de PVV onbekommerd een haatcampagne voeren tegen de islam, moet je niet gek opkijken als meer mensen islamofoob reageren op moslims. Wie de nadruk legt op dit eerste gevaar van haatspraak, doet al snel een oproep om de toon te matigen. Gebruik geen beledigende taal. Gebruik geen racistische stereotypen. Gebruik geen oorlogstaal. Maar wie tegenstanders oproept om iets na te laten, krijgt snel het verwijt dat hij pleit voor censuur en de werkelijkheid wil ontkennen. Maar haatspraak heeft nog een ander effect. Haat maakt blind. Haat levert een verwrongen wereldbeeld op. Je ziet niet beter wat er in de samenleving aan de hand is, maar slechter.
Daarvoor moet je mensen niet verbieden om bepaalde dingen te zeggen, maar hen uitnodigen om beter te kijken.”
Bron: volkskrant.nl - column-pieter-hilhorst
~ ~ ~ ~ ~

Wie wint zaait zal storm oogsten
Wie haat zaait, oogst geweld...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten