zondag 5 juli 2015

Wereld zonder geld

Geld was ooit een ruilmiddel, om transacties gemakkelijker te maken.

En toen
Al snel werd het een werkeenheid op zich. Met geld kun je geld verdienen: je hebt geld, je leent het uit, je vraagt rente en zonder dat je iets hoeft te doen (behalve dan een zeker risico nemen), word je vanzelf rijker.
Dat hadden veel mensen al snel in de gaten.
Want ook als je voor een product meer vraagt dan het in feite waard is wordt je vanzelf rijker. Als je dan bovendien (bewust) schaarste creëert worden de producten nog duurder en verdien je nog meer per product.
Als je het “slim” aanpakt wordt je dus eindeloos rijk, want met geld maak je geld.

Macht

Veel geld geef macht, je kunt diensten kopen, je kunt mensen (regeringsleiders) verleiden tot kwalijke beslissingen in jouw voordeel, je kunt je bewapenen om nog meer macht uit te kunnen oefenen.
Het geld is dan niet meer het handige ruilmiddel, maar een middel geworden om macht uit te oefenen, om dingen naar je hand te zetten, om schuld af te kopen.

Geen geld?

Misschien is een wereld zonder geld dan wel een beter idee.
Want als iedereen alleen maar doet waar die goed in is én zin in heeft, werkt voor wat nodig is - in samenwerking met anderen om productie efficiënt te laten verlopen - hebben machthebbers geen macht en heeft iedereen genoeg.

Ubuntu

Daar is natuurlijk wel iets voor nodig. Met name het besef dat je niets zou moeten produceren wat schade berokkent of de aarde uitput... Dat je niet meer produceert dan nodig is.

Dat geven vooropstaat en dat ontvangen een vanzelfsprekendheid is.


En vertrouwen - heel veel vertrouwen, in jezelf en in elkaar...
Weten dat je er niet voor jezelf bent maar voor elkaar. Ubuntu - “ik ben omdat jij er bent”.

Meer lezen & kijken

ubuntuplanet.nl
wereldzondergeld.wikispaces.com
Imagine A World without Money, debt and Slavery:
youtube.com/watch?v=yeIgtpvFXcU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten