woensdag 21 oktober 2015

Wat is waar

Niets is zoals het lijkt. Ieder maakt z'n eigen beeld van de werkelijkheid, ieder leeft in z'n eigen illusie. En ook: we zijn we allemaal verbonden, nemen elkaars energie waar, beïnvloeden elkaar.

Denken en ook waarheid zoeken is een interpretatie van wat je waarneemt, en wordt beïnvloed door je stoffelijke gesteldheid, je gezondheid, wat je eet, je hormoonspiegels. Inmiddels is meetbaar en bewijsbaar dat de plek van de aarde in het heelal ook nog eens invloed heeft (waarbij met name de invloed van de maan vaak is onderschat).
Daarnaast draagt ieder in zich geschiedenis mee, zowel in de genen als vanuit opgroeien en opvoeding, onderwijs en media. Kortom, een heel complex van geziene en ook vaak niet geziene en soms lastig herinnerbare invloeden en factoren.
Die tezamen de grondslag vormen voor je denken en dus voor je waarheid...

Houvast

Het is dan ook logisch dat we houvast zoeken. De een bedenkt een God die alles regelt, de ander zoekt het in materieel welzijn, de volgende verzint hypotheses en stelt theorieën op, en er zijn mensen die een hele lifestyle ontwikkelen waarbinnen het huis, kleding, voeding en vrije tijd een samengestelde structuur krijgen, alles om maar enig grip op de werkelijkheid te krijgen.

De verschillen tussen mensen wijzigen, o.a. door het vermogen jezelf los te maken van die eigen en voorgeleefde werkelijkheid, met ieders unieke weg vinden in de enorme brei aan gegevens en mogelijkheden en herinneringen.

Groei

De werkelijkheid die ik waarneem is er een van groei. Zolang wij mensen de natuur z'n gang laten gaan zie je daarbinnen een enorme potentie tot het ontwikkelen van de meest complexe levensvormen, die hun eigen omgeving stabiliseren en in staat zijn allerlei externe factoren te beheersen door een enorm bufferend vermogen. Zorgvuldige waarneming leert ook dat alle levensvormen met elkaar verbonden zijn, een functie hebben in het geheel.
Zo is bijvoorbeeld ontdekt dat elke aanval op een plant hem aanzet tot unieke signalen waarmee hulp van buitenaf wordt gegenereerd. En zo blijkt ook dat internet al héél lang bestaat: tussen planten, verzorgd door het mycelium van zwammen...
Een kleine groep wolven kan een heel ecologisch systeem omgooien.

Relatief

Hoe meer onderzoek er wordt gedaan, hoe meer theoriën onderuit gehaald worden en vervangen door nieuwe. Zo was er het beeld van Darwin met een veel aangehangen (eenzijdige) interpretatie van het zogenaamde "survival of the fittest", nu blijkt dat juist verschillen tussen individuen van een soort heel erg nodig zijn om het voortbestaan te garanderen.
Op dezelfde manier zijn verschillen tussen mensen essentieel voor leven, groei en voortbestaan van de mensheid.

Verschillen bestrijden?

Ik ben zelf langzaamaan steeds meer tot het besef gekomen dat uniformering door/binnen het onderwijs, een bijzonder slechte ontwikkeling is. Juist de verschillen moeten worden gekoesterd.
Het analyseren tot het meest eenvoudige niveau met uitschakeling van alle factoren die "storend" kunnen werken, indelen in hokjes heeft binnen de Westerse denkwijze dan een hoge vlucht genomen, we moeten naar mijn idee terug naar juist het koesteren van verschillen en het waarnemen van het totaal.
En we zouden zeker geen pogingen moeten doen om bijzonderheden zoals samengevat onder de noemer "ADHD" te onderdrukken met medicijnen zoals nu op veel te grote schaal gebeurt.

Echte waarheid

Ook al probeer ik me nog zo onafhankelijk als mogelijk te bewegen, ook ik heb houvast nodig.
Voor mij is het enige werkelijk ware houvast, dat alles energie is en dat liefde daarin de bindende en ook sturende factor is. Liefde is de potentie tot verbinding, tot groei.
Elke andere overtuiging is in mijn opinie relatief, een persoonlijke waarheid, beïnvloedbaar, veranderbaar en waarschijnlijk een illusie.

Bovenstaande tekst heb ik in oktober 2014 geschreven naar aanleiding van concrete gebeurtenissen in een groep op Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten