maandag 8 februari 2016

Harmonie

Alles hoeft niet volmaakt te zijn, maar een beetje meer harmonie...


Bron: Gregg Braden:
The Key to True Harmony
YouTube 11:10

Gregg kan als geen ander uitleggen waarom leven vanuit je hart niet alleen de meest prettige en natuurlijke manier van leven is, maar de meest verstandige bovendien.

Samenvatting

Terwijl hij eerst een enorme aversie tegen het woord ‘crisis’ had, omarmt hij nu het begrip en ziet het als kans om iets te gaan doen. “De grootste crisis is de verzwegen crisis”. Nog groter vindt hij de crisis in het denken. “De media geven veel aandacht aan de dingen die stuk zijn. De media herkennen de goede dingen die gaande zijn in de wereld niet”. De wereld van het verleden bestaat niet meer en “er komen niet vanzelf betere tijden”, als we zelf niet iets in beweging zetten en inspelen op wat er gebeurt. Op alle niveaus zijn immers al dingen aan het veranderen. En niets gebeurt meer los van al het andere. “Tot we nieuwe oplossingen kunnen creëren die de nieuwe denkwijze omarmen, vind ik dat we in een diepe crisis zitten.”

Hij heeft grote moeite met de scheiding tussen wetenschap, kunst en spiritualiteit. Bezig zijn met kunst bijvoorbeeld heeft immers invloed op je denken (en daarmee op je interne chemie). Denken in afgescheidenheid tussen jou en de wereld om je heen, zoals we in het westen gewend zijn te doen, brengt je niet verder.
“Onze antwoorden, die gebaseerd zijn op wetenschappelijke principes waarvan we nu weten dat ze grotendeels onjuist zijn, hebben ons ertoe gebracht om te geloven dat het leven willekeurig is, het menselijk leven toevallig is, dat we los van ons lichaam zijn, dat we gescheiden zijn van onze wereld, dat de beschaving een eenmalige deal is. Dat we hier op het hoogtepunt van deze verfijning zijn die nooit eerder heeft plaatsgevonden.”
We kunnen de problemen niet oplossen met een manier van denken waarvan we nu weten dat die verouderd is.

“De natuur is gebaseerd op een model van samenwerking en wat wordt genoemd wederkerigheid. Competitie in de natuur bestaat onder bepaalde omstandigheden, maar het is niet DE regel van de natuur en dat verandert alles.”
“In plaats van te vragen ‘wat kan ik van de bestaande wereld krijgen’ vraag je: ‘wat kan ik delen met de nieuwe wereld’. Wat kan ik bijdragen aan de wereld die in mijn gemeenschap, binnen mijn familie, in mezelf aan het ontstaan is.”

Naar de transcriptie - Nederlands en Engels

Meer lezen: Gregg Braden | Liefde als antwoord op de tijd - door Tijn Touber op EarthMatters, incl. een ander Interview op YouTube - 27:42 (en)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten